Hari ini nak share resepi kek Black Forest yang mudah dan sedap..Ianya sangat sedap dan sudah 3kali saya buat dalam masa 2 minggu. Lagipun anak2 dan hubby suka sangat..tapi En. Abg hanya makan yang xada whipping cream. Biasalah kot org laki ni mana la suka yg ada cream2 ni..org p'puan je yg suka..jom kita tgk bahan2nya..
Kek Span Coklat (Sumber : Buku resepi Chef Noraini Zakaria)
Bahan-Bahan
200gm tepung kek - saya guna tepung gandum
200gm gula kastor - saya guna gula halus
20gm ovalette
1 sudu teh serbuk penaik
6 biji telur gred A
40gm serbuk koko
100gm air
1 sudu teh emulco coklat
110gm mnyak masak
Cara-cara
- Loyang bersaiz 9 inci di lapik dengan kertas minyak dan di gris dengan marjerin.
- Dalam satu bekas, satukan tepung, telur, gula, ovalette dan serbuk penaik. Pukul adunan ni pada kelajuan tinggi selama 5 minit.
- Masukan koko,air dan emulco ke dalam adunan telur tadi. Pukul lagi pada kelajuan tinggi selama 5 minit.
- Masukan minyak dan gaul guna senduk hingga adunan sebati.
- Masukan dalam acuan dan bakar dalam oven selama 45 minit pada suhu 170C atau hingga kek masak.
- Terbalikan kek atas redai untuk elakan kek kempis. (buat dalam 10 minit)
- coklat masakan yang di parut nipis
- 10 biji ceri marachino
- 1 tin ceri hitam atau jem blueberry
- 1 L krim putar - saya guna brand value pride
- Pukul Krim putar hingga kembang dan gebu (5minit). Klu terbalikan, adunan tidak jatuh.
- Potong kek kpd 2 atau 3 bahagia.
- pada lapisan pertama, sapukan krim putar dan susun buah ceri hitam atau jem bluebery
- ulang langkah ni untuk lapisan ke-2
- hias kek dgn whipping krim, hirisan coklat dan ceri marachino
senang kan..dah siap..kek ni simpan dlm peti sejuk ye sbb ia xtahan panas..SELAMAT MENCUBA..
Dengan semangat nk cube, mintk izin nak gune resepi ni ye
ReplyDeletesilakan cuba Armila. Kalau ada gambar Kek Black Forest yang sis buat dan nak share dengan pembaca @cantik boleh la email ke adzurliza@yahoo.com.
ReplyDeletetry resepi k..
ReplyDeleteSalam kak..mohoh untuk saya salin resipi ni ya..nk try buat kat uma jugak..semoga Allah memberkati ilmu yg akak kongsi ni..terima kasih kak.. :)
ReplyDeleteYani, Damansara.
salam nk tya resepi ni kalu nk kurangkan manis brapa gram ye? ke mmg sedang elok je byk tu
ReplyDeletemanis sedang elok Ana Suzana
Delete