Sunday 18 November 2012

Resepi Roti Manis

Assalamualaikum...

Hari ni nak share resepi roti manis...





Bahan-bahan

330gm tepung high protein  atau tepung gandum
40gm marjerin
11gm yis kering
65gm gula halus
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar susu pekat manis
100gm air 
25gm air sejuk
1 biji telur gred C
5gm bread improver
15gm shortening
secubit garam


Cara-cara

  1. Campur tepung, gula, susu tepung, bread improver dan garam -gaul hingga bahan2 tadi sekata (saya guna tangan je).
  2. masukan yis - gaul lagi (saya guna tangan je).
  3. masukan susu pekat manis, air, air sejuk, telur -uli bahan tadi hingga jd doh -biarkan adunan tadi selama 10 minit.
  4. masukan shortening dan majerin dan uli doh td sampai adunan tidak melekat. Kalau still melekit tambah tepung.
  5. Rehatkan doh sampai naik 2x ganda dari saiz asal.
  6. uli lagi doh yang telah naik, kali ni bahagikan doh kepada saiz kecil dan masukan dalam loyang yg telah digilis dengan marjerin.
  7. rehatkan sekali lagi hingga doh naik 2 kali dari saiz asal.
  8. bakar pada suhu 160C hingga masak (dlm 20-25 minit). Saya guna api atas dan bwh
  9. Patikan oven di panaskan dahulu dalam 10 minit sebelum adunan roti tadi di bakar.
SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!!!
     

No comments:

Post a Comment