Tuesday 27 May 2014

Resepi Mini Palova

Assalamualikum,

Dah lama Dee xshare resepi. Sejak berpindah tempat kerja di Shah Alam, Dee jadi sibuk sangat. Hari ni Dee nak share resepi Palova. Dee ambik dari myresepi. Tak ingat org post resepi tu, tp cuma ingat dia kara resepi dari chef Kamarul. Sebelum ni Dee pernah buat Palova, tak silap tahun lepas. Bila ngam je rasa manis gula berdentum terus tak buat2 lagi. Xleh nak mkn weii...

Tapi untuk resepi ni Dee dah adjust sikit sesuai dengan tekak Dee. Tgk gambar pun dah mengeliurkan kan... kan..

Mini Palova

Resepi Palova

4 biji telur putih gred A
1 cawan gula - Dee guna 1/2 cawan (just nice je rasanya)
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka

Cara-cara

  1. Pukul telur putih sampai berbuih. 
  2. Masukkan gula dalam telur putih dan pukul lagi sampai dapat adunan bertanduk (puti gebu, kalau terbalikan mangkuk adunan tidak jatuh)
  3. Masukkan tepung jagung. Putar lagi hingga sebati
  4. Masukan esen vanilla dan cuka. Putar lagi hingga sebati
  5. Panaskan oven 15minit 160C.
  6. Alas loyang dengan barking paper/kertas minyak. Buat bulat ikut saiz loyang 9inchi. Tuang adunan dalam bulatan tu.
  7. Masukan loyang tadi dalam oven. Bakar 20minit pada suhu 160C. Pastukan turunkan suhu oven 130C-150C dan bakar lagi selama 1 jam. (ikut oven masing2 ye)
  8. Lepas masak (kekuningan) biarkan adunan td dalam oven selama 20minit dengan buka sedikit oven.
*Boleh jugak bt dlm paper cup.

Topping

1 cawan Whipping Cream (ready to use) - Dee guna brand Value Pride

Cara
  1. Pukul dengan mixer hingga kental. Bila terbalikan mangkuk whipping cream tidak jatuh.
  2. Boleh la letak whipping cream atas Palova yang telah sejuk.
  3. Hias dengan strawbery, kiwi, anggur or buah-buahan yg masam.
Whipping Cream Value Pride

In small Packaging

Harga Jual Palova Area Puchong

1 resepi RM30
Mini Palova RM30/12 pcs

Harga Tambahan
-Buah lebih
-Packaging asing spt gambar atas, charge RM0.30/pcs

Selamat mencuba


No comments:

Post a Comment