Assalamulaikum w.b.t
Kali nak share resepi chocolate bread cake. Resepi ni Dee ambik dari blog Kak Ita masam manis. Tergerak hati nak buka blog Kak Ita ni bila member cakap presentation gambar semua dalam blog ini sangat cantik. Memang tak sah lagi bila Dee buka je blog Kak Ita, Dee terus jatuh cinta bukan sahaja pada gambar yang di ambik oleh Kak Ita tapi juga cara-cara membuat sesuatu masakan/kek juga di ajar step by step oleh Kak Ita.
Dalam banyak2 resepi Kak Ita, Dee tertarik dengan resepi ni. So, mari kita sama-sama cuba resepi ini. Resepi ini sangat sedap rugi sapa tak cuba...
Bread Cake
By : Chef Khoo See Yew of DIY Home Bread
sumber: Naz Rinn Chan
Sumber: Azlita masam manis
Bahan A
300 gm tepung high protein
5 gm susu tepung
3 gm bread improver
10 gm serbuk koko
Bahan B
50 gm gula castor/halus
1/2 tsp garam halus
1/2 biji telur
180 gm air sejuk
7.5 gm yis kering
1/2 tsp choc emulco
Bahan C
15 gm butter
15 gm shortening
kismis - ikut suka, tak ada xapa
Cara Uli
Kak Ita guna braed maker. Dee xada bread maker jadi Dee guna tangan. Cara uli Dee guna teknik yang Kak Ita ajar dengan memasukan semua bahan yang telah siap di uli ke dalam plastik. Ramas doh tadi dalam 5 minit.
Cara-cara
- Dalam mangkuk masukan Bahan A - gaul sekata guna tangan
- Dalam mangkuk lain masukan Bahan B - gaul / kacau sekata guna sudu
- Masukan Bahan B yang dah di kacau ke dalam mangkuk Bahan A - gaul / uli hingga jadi doh (doh akan melekit sikit dan jangan tambah tepung)
- MasukanBahan C ke dalamdoh tadi - uli lagi hingga semua bahan sekata (adunan tidak melekit pada tangan)
- Untuk mendapatkan doh yang elastic, sila rujuk di Cara Uli (di atas)
- Keluarkan doh dari plastik dan rehatkan doh dalam mangguk yang di tutup dengan plastik selama 20 minit.
- Doh akan naik 2 kali ganda dar saiz asal. Tumbuk doh untuk buang angin
- Letakan kismis jika suka
- Doh di buat bulat - bulat sebesar guli dan susun dalam loyang 10 x 10 inch yang telah di lengserkan dengan margarine / butter
- Buat sampai habis
- Rehatkan doh dalam 10 - 20 minit. Doh akan naik 2 kali ganda dari saiz asal guli.
Note: Sila guna loyang yang tinggi bagi mengelakan adunan kek tertumpah ketika proses membakar. Ini kerana adunan roti tadi boleh mengembang semasa membakar
Doh yang telah di bulat2kan sebesar guli
By : Chef Alex Goh
Sumber: Buku masakan fruity Cake
Sumber: Azlita masam manis
Bahan A
4 biji telur kuning
20 gm gula castor/halus
1/4 sudu teh esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula castor / halus
Bahan C
110 gm tepung gandum / tepung kek
70 gm minyak masak mazola / masak
Cara-cara
- Pukul Bahan A hingga kembang
- Dalam bekas lain pukul Bahan B - step dia pukul putih telur dulu hingga berbuih kemudian baru masukan gula. Pukul hingga adunan tadi gebu, jika di terbalikan mangkuk adunan tidak jatuh (di kenali meringue)
- Masukan Bahan B yang telah gebu ke dalam Bahan A. Kacau guna kaedah kaup balik hingga adunan rata
- Masukan tepung berselang seli dengan minyak mazola / masak mengunakankaedah kaup balik hingga adunan rata.
- Bahagikan adunan beberapa bahagian dan warna kan ikut suka (contoh: hijau, biru,pink, cokolat)
- Tuang adunan ini ke dalam adunan roti.
- Bakar pada suhu 160 C selama 45 minit-1 jam atau masak - Dee guna api atas bawah
No comments:
Post a Comment