Assalamualikum semua,
Hari ni nak share resepi karipap. Ter- rajin la pulak nak buat benda yang remeh ni. Kalau dalam satu minggu xbuat apa2 rasa macam xlengkap je kitaran hidup Dee ni..hehehe (mcm bagus sgt kan)
Kulit karipap
Bahan-bahan (anggaran 20 pcs-bergantung acuan karipap)
500 gm tepung gandum
150 gm (3-4 sudu besar) shortening / marjerin (Dee guna shortening)
2 sudu besar minyak masak
Air garam secukupnya (Dee terskip ltk air garam - tawar la kulit karipap tu..huhu)
Air sejuk secukupnya
Cara-cara
- Satukan tepung dan shortening/marjerin. Uli sampai sebati
- Masukan minyak. Uli lagi sampai sebati
- Masukkan air garam dan air sejuk. Uli lagi-ni anggaran ye, agak tepung xmelekit kat tangan dan rasa garam secukup rasa pada tepung tu. Kalau terlembik tambah tepung lagi.
- Uli sampai sebati-tepung xlekat kat tangan
Inti karipap keledek
Bahan Inti Keledek
3 biji keledek saiz besar - dipotong dadu
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
ikan bilis - dalam segenggam*
1 sudu besar lada kering yang telah di kisar - kalau nak pedas tambah lagi
2 sudu besar serbuk kari - dibancuh dengan sedikit air - anggaran 3 sudu besar air
Garam
Gula
Air
Daun sup
* Dikisar
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukan bancuhan kari. Kacau sebati hingga naik bau kari
- Msukkan keledek dan air secukupnya. Masak hingga keledek empuk. Kalau xempuk boleh tambah air.
- Masukan gula dan garam.
- Masak hingga air kering
- Masukan daun sup. Kacau sebati-Siap
Untuk Canai Kulit Karipap
- Ambik doh sebesar bola golf. Buat bentuk bulat dan canai agak2 xnipis sangat dan xtebal sangat.
- Letak pada acuan karipap. Masukan inti karipap - terpulang nak letak banyak mana.
- Takupkan acuan karipap dan tekan. Keluarkan karipap dari acuan. Picit bahagin claim karipap dan claim sekali lagi secara manual. Ia dilakukan untuk elakan claim karipap terbuka masak mengoreng.
- Goreng karipap dengan minyak yang banyak + panas + api perlahan
- Angkat karipap bila agak2 kuning dan toskan minyak.
- Siap
Cubalah sedap bangat..
No comments:
Post a Comment