Friday 10 January 2014

Tempahan Kek Black Forest

Assalamualikum,

Tempahan kek black forest ni tahun lepas punya..Saja nak share gambar. Manalah tahu you all semua dapat idea nak deco ke? Budget macam bagus sangat kan..

Sharing is caring.. betul x?
 


 
Kek Span Coklat (Sumber : Buku resepi Chef Noraini Zakaria)

Bahan-Bahan

200gm tepung kek - saya guna tepung gandum
200gm gula kastor - saya guna gula halus
20gm ovalette
1 sudu teh serbuk penaik
6 biji telur gred A
40gm serbuk koko
100gm air
1 sudu teh emulco coklat
110gm mnyak masak

Cara-cara
  1. Loyang bersaiz 9 inci di lapik dengan kertas minyak dan di gris dengan marjerin.
  2. Dalam satu bekas, satukan tepung, telur, gula, ovalette dan serbuk penaik. Pukul adunan ni pada kelajuan tinggi selama 5 minit.
  3. Masukan koko,air dan emulco ke dalam adunan telur tadi. Pukul lagi pada kelajuan tinggi selama 5 minit.
  4. Masukan minyak dan gaul guna senduk hingga adunan sebati.
  5. Masukan dalam acuan dan bakar dalam oven selama 45 minit pada suhu 170C atau hingga kek masak.
  6. Terbalikan kek atas redai untuk elakan kek kempis. (buat dalam 10 minit) 
Bahan hiasan
  1. coklat masakan yang di parut nipis
  2. 10 biji ceri marachino
  3. 1 tin ceri hitam atau jem blueberry
  4. 1 L krim putar - saya guna brand value pride
Cara-cara
  1. Pukul Krim putar hingga kembang dan gebu (5minit). Klu terbalikan, adunan tidak jatuh.
  2. Potong kek kpd 2 atau 3 bahagia.
  3. pada lapisan pertama, sapukan krim putar dan susun buah ceri hitam atau jem bluebery
  4. ulang langkah ni untuk lapisan ke-2
  5. hias kek dgn whipping krim, hirisan coklat dan ceri marachino  

senang kan..dah siap..kek ni simpan dlm peti sejuk ye sbb ia xtahan panas..SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment