Wednesday 17 September 2014

Resepi Donut Gebu dan Lembut Bila Sejuk

Masih tercari2 resepi donut yang gebu dan lembut walaupun dah sejuk. Banyak kali jugakah Dee cuba resepi donut ni. Orang lain buat kata sedap, tapi bila Dee buat tak seperti yang Dee harapkan. Tak tahu mana silapnya. Kalau tak cukup uli pun boleh jadi tak gebu. Kalau api terlalu perlahan donut boleh jadi berminyak. Macam2 lagi kalau kita buat tak betul donut tak akan jadi,



Percubaan demi percubaan di lakukan, akhirnya inlah resepi yang terbaik dan Dee rasa patut share resepi ni kat blog Dee ini. Resepi ini Dee ambik dalam group masakan di facebook tapi tak ingat siapa yang share. Kalau diri empunya resepi ternampak resepi ni, Dee nak ucapkan banyak2 terima kasih sebab sudi share resepi yang terbaik ni.

Jom kita buat sendiri!!!


Resepi Donut Gebu dan Lembut (30-40pcs bergantung pada saiz)

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum + Dee (extra)tambah lagi 2-3 cawan tepung gandum, masa uli baru tahu berapa perlu tambah
1 pek yis kering
2 sb susu pekat manis
1 senduk majerin - Dee guna 1/2 senduk - Dee guna planta
4 sb gula pasir
1 cawan air suam
1/2 cawan air masak
1 biji telur A

Cara-cara

  1. Masukan yis + gula dalam air suam. Larutkan gula dan biar sehingga yis berbuih
  2. Dalam bekas lain masukan tepung + majerin + susu pekat manis. Gaul sekata hingga adunan berketul2.
  3. Masukan telur. Gaul sekata.
  4. Masukan yis yang telah berbuih dalam adunan tepung. Gaul rata. 
  5. Tuang 1/2 cawan air dalam adunan. Gaul rata, adunan memang sangat lembik. 
  6. Masuk tepung extra hingga adunan tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras. Agak2 ia tidak melekat sangat kat tangan, tapi ia melekat sikit2 kat tangan (huhu,,susah nya nak mebayangkanya)
  7. Uli selama 1 jam. Memang jenuh la, Dee uli 15-20 minit je sebab Dee ni kurang sabar sikit orangnya.
  8. Rehat kan hingga adunan naik 2x ganda. Agak2 30-1 jam
  9. Tumbuk doh untuk buang angin dan uli lagi 30 minit. Dee uli 5 minit je. Nampak sangat Dee ni malas kan.
  10. Terap adunan untuk bentukan donut. Kalau doh melekat tambah tepung kat tangan bukan tambah dalam adunan ye. Buat sampai habis. Pastikan alas doh dengan tepung supaya kita senang nak angkat masa goreng dan donut kembang dengan cantik
  11. Bila doh dah naik 1 kali ganda boleh di goreng dengan minyak yang banyak dan panas dan jugak denga api sederhana. Bukan api kecik dan bukan api besar. Api sedarhana ye cik puan.
  12. Siap. Boleh di hidang dengan gula atau dengan coklat masakan. 


Topping Coklat
200 gm coklat masakan
1 sudu kecik majerin - dee guna planta

Cairkan coklat masakan secara double boiler. Kacau hingga cair. Tutup api dan masukan majerin. Kacau rata. Siap di gunakan sebagai topping donut. Ala2 big apple gituu..



 Jangan jelous. Donut Dee gebussss

 Nampak tak ronggo di dalamya.Texture yang Dee cari selama ini. Di salut dengan gula halus.

 Di salut dengan cokalat dan di hias ikut apa yang ada kat dapur


Tea Time !!!!

No comments:

Post a Comment