Resepi yang sangat mudah. Hanya ikut langkah-langkah pada packaging Campuran Tepung Goreng Ranggup Serbaguna jenama Bestari.
Tepung Serbaguna ni ada dua jenis satu yang biasa (ori) dan satu lagi yang pedas. Selalunya Dee akan campur dua-dua jenis tepung ini sebab anak Dee tak berapa nak tahan kalau pedas sangat. Bagi Dee lagi sedap kalau campur. Tapi kalau korang memang suka jenis pedas lagi bagus ambik yang pedas.
Jenis pedas
Hanya ikut cara penyediaan. Siap. Senang kan
Harga dalam RM 7-RM8. Agak mahal tetapi boleh guna banyak kali.
Cara Dee
- Basuh ayam dan toskan
- Ambik 2 sudu besar tepung Bestari dan salut pada ayam rata. Biar sekejap (peram dalam 15-30minit)
- Panaskan minyak dengan api sederhana dan minyak yang banyak
- Ambik lagi tepung Bestari dan letak atas pinggan leper. Agak2 ye. Golek-golekan ayam pada tepung Bestari. Kalau boleh guna penyepit untuk elak tepung Bestari tidak melekat pada ayam.
- Bila minyak sudah betul-betul panas, masukan ayam. Biar ayam masak sebelah bawah dahulu. Dan masak bahagian bawah baru terbalikan sebelah atas. Kalau asyik terbalikan tepung Bestari akan tertanggal.
- Selamat mencuba.
Yang ini Dee campur antara tepung Bestari pedas dengan tepung gandum. Sebab tepung Bestari yang biasa (ori) dah habis.
Sealamat mencuba.
No comments:
Post a Comment