Tuesday 9 April 2019

Resepi Kari Ayam yang Sample

Resepi Mak Dee ni. Resepi campak-campak je. Simpan kat sini sebab kalau rindu dengan masakan Mak boleh buat :-)

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam yang di goreng separuh masak
3 sudu besar kari ayam Adabi + 4-5 sudu besar air untuk di jadikan pes kari
8 biji bawang kecik di mayang halus
3 biji bawang putih di mayang halus
1 1/2 inci halia di mayang halus
Santan dari 1 biji kelapa parut - perah 3x
1/2 cawan minyak untuk memasak
2 biji kentang di potong sederhana kecil (1 biji potong 6)
Garam secukup rasa
1 sudu kecik asam jawa biji + 2 sudu besar air - jadikan air asam jawa buang biji

1 sudu besar cili giling - pilihan jika hendak pedas dan campur dalam pes kari di atas

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan masukan bawang kecil, bawang putih dan halia. Tumis hingga agak-agak garing tapi jangan hangus. Kacau sentiasa. Api kecik.
2. Masukan pes kari tumis hingga pecah minyak. Api kecik
3. Masukan santan dan kentang. Biar 10 minit - api kecik
4. Masukan air asam jawa.
5. Bila santan mendidih masukan ayam.
6. Masak hingga kentang empuk.
7. Siap.








No comments:

Post a Comment