Tuesday 16 April 2019

Resepi Sup Ayam Mudah dan Sedap

Assalamualikum,

Hari ini Dee nak share resepi Sup Ayam. Resepi ni Dee belajar dari Mak Mertua Dee. Macam biasalah Dee memang suka masak yang tidak perlu bahan yang banyak-banyak. Nak mudah dan senang je. Sebagai contoh kalau bahan 3/4 sekawan tidak ada tapi kita masih boleh memasak. Jom kita tengok resepi.


Resepi Sup Ayam
Sumber : Dee

Bahan-bahan

1/3 ayam yang di potong kecil
1 tbsp perencah sup ayam adabi + 3 tbsp air - jadikan pes yang agak-agak cair
2 biji bawang kecik - di hiris halus
1 biji bawang besar
1 inci halia - di potong mancis
1 biji kentang - di potong 12 (kiub kecik sebab nak cepat masak)
Garam
Secubit lada sulah -pilihan (Jangan letak banyak sangat, nanti hilang rasa sup)
2 tangkai daun sup - di potong halus
Bawang goreng
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dengan api perlahan. Masukan bawang kecik, bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau, bawang agak-agak layu dan agak-agak nak garing (jangan hangus).
  2. Masukan pes sup ayam. Kacau hingga terbit minyak.
  3. Masukan ayam. Masak ayam sekejap (agak-agak warna ayam di bahagian luar sudah bertukar warna).
  4. Masukan air. Pastikan paras air sama tinggi dengan paras ayam. Air jangan kurang atau banyak sangat. 
  5. Masukan kentang. Masak hingga kentang empuk. (Kalau nak cepat masak tutup periuk dengan separuh penutup periuk. Jangan tutup habis nanti membuak-buak pulak sup tu nanti).
  6. Bila kentang dah empuk masukan garam dan lada sulah. Rasa tahap kemasinan.
  7. Tutup api. Masukan daun bawang. Kacau sekejap.
  8. Hidangkan dengan daun bawang.
  9. Siap.


SELAMAT MENCUBA!!!





No comments:

Post a Comment