Hari ni nak kongsi resepi Puding Roti dari Cik Epal.
Banyak-banyak resepi, resepi ini lah yang paling mudah dan paling penting senang je nak potong. Macam biasalah Dee memang suka resepi campak-campak ni.
Jom lihat resepi.
Resepi Puding Roti
Bahan-bahan
13 keping roti - 1 bungkus roti gardenia yang kecik - di carik halus
1 kotak kecik kismis
3 cawan susu segar* - dee guna susu low fat nestle
4 tbsp gula*
2 tbsp mentega*
2 biji telur A/B* -dee guna B (di kocak manja-manja dengan sudu terlebih dahulu)
1 tsp esen vanilla*
Cara-cara
- Masukan semua bahan yang bertanda * kecuali roti dan kismis ke dalam mangkuk. Whisk sebati.
- Masukan campuran di atas di dalam loyang (oles dengan mentega dahulu)/ bekas aluminium.
- Masukan roti berselang seli dengan kismis. Biarkan sekejap hingga roti serap adunan susu tadi.
- Bakar dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 1 jam (Oven dee)
- Siap
Resepi Sos Kastard
Bahan-bahan
1 tin susu cair
3/4 cawan air
2 tbsp teung kastard
2 tbsp gula - dee guna 3tbsp gula
Cara-cara
- Masukan semua bahan di atas ke dalam periuk.
- Kacau hingga pekat menggunakan api kecik hingga pekat
- Siap.
Texture Puding Roti. Senang nak potong
So yummy. Rugi tau kalau tidak cuba.
No comments:
Post a Comment