Monday 15 April 2019

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard yang Sangat Mudah dan Sedap

Assalamualaikum,

Hari ni nak kongsi resepi Puding Roti dari Cik Epal.

Banyak-banyak resepi, resepi ini lah yang paling mudah dan paling penting senang je nak potong. Macam biasalah Dee memang suka resepi campak-campak ni.

Jom lihat resepi.


Resepi Puding Roti

Bahan-bahan

13 keping roti - 1 bungkus roti gardenia yang kecik - di carik halus
1 kotak kecik kismis
3 cawan susu segar* - dee guna susu low fat nestle
4 tbsp gula*
2 tbsp mentega*
2 biji telur A/B* -dee guna B (di kocak manja-manja dengan sudu terlebih dahulu)
1 tsp esen vanilla*

Cara-cara
  1. Masukan semua bahan yang bertanda *  kecuali roti dan kismis ke dalam mangkuk. Whisk sebati.
  2. Masukan campuran di atas di dalam loyang (oles dengan mentega dahulu)/ bekas aluminium.
  3. Masukan roti berselang seli dengan kismis. Biarkan sekejap hingga roti serap adunan susu tadi.
  4. Bakar dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 1 jam (Oven dee)
  5. Siap

Resepi Sos Kastard

Bahan-bahan

1 tin susu cair
3/4 cawan air
2 tbsp teung kastard
2 tbsp gula - dee guna 3tbsp gula

Cara-cara
  1. Masukan semua bahan di atas ke dalam periuk.
  2. Kacau hingga pekat menggunakan api kecik hingga pekat
  3. Siap.

Texture Puding Roti. Senang nak potong

 So yummy. Rugi tau kalau tidak cuba.




No comments:

Post a Comment